Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

          +381 26 4630 200

Image is not available

Радници ЈКП Зеленило и гробља Смедерево присутни су на улицама града Смедерева током целе године. Из тога се закључује колико је велики и разноврстан обим послова које свакодневно раде наши запослени. У октобру смо почели са припремом терена за садњу сезонског цвећа од ужег центра града ка периферији. На зеленим површинама највише ће бити засађена врста Дан и ноћ (Viola sp.), различитих боја. Садња цвећа завршена је на следећим локацијама: лук, пирамиде и ћупови на Тргу, Трг Николе Крге, Улица 17. октобра, потез око Гимназије, жардињере у Карађорђевој улици, Центру за културу, у Кнез Михајловој улици, ћупови код Амана и парку Три хероја, пирамиде на Кеју, метална конструкција код Гимназије, зелене површине код НЛБ банке, Данубијуса, СО Смедерево, у Улици Деспота Гргура, Вински град. У току је садња Ligustruma и формирање живе ограде и сетва траве код наплатне службе ЕПС-а.

Image is not available

Цвеће као што је Дан и ноћ (Viola sp.), у палети различитих боја и нијанси красиће зелене површине у рано пролеће. Део произвденог биљног материјала пласира се и преко продаје цвећа у Расаднику нашег предузећа, где производња садног материјала траје непрестано током целе године.

Image is not available

Орезивање обухвата проређивање крошњи стабала, сечу сувих и поломљених гранчица и издизање крошњи стабала. Запослени у Зеленилу свакодневно обављају орезивање дрвећа.

Image is not available

Орезивање је обављено у следећим улицама: Милоша Обилића, Шалиначкој, Цвијићевој, Светозара Марковића, Патриса Лумумбе, као и у насељима: Милоје Ђака, Ковачићеву, МЗ 25.мај (дечији вртић), Парк 5.јуни. Завршено је обликовање крошњи дрворедних садница у Улици Краља Петра. Наредних дана настављамо са овом теденцијом, све док нам временски услови то буду дозвољавали.

Image is not available

Колико год били поносни на наше зелене површине, оне захтевају свакодневну бригу, кошење, орезивање, садњу, па и то што је тренутно најактуелније – сакупљање и одвоз гомила лишћа.

Image is not available

Све ове радове и локације помно прати наша служба хигијене, која се труди да нам паркови и зелене површине буду чисте и уредне.

Image is not available

Очување и одржавање постојећих зелених површина је један од главних задатака ЈКП Зеленило и гробља Смедерево. Одржавање чистоће улица, насеља, јавних површина представља најстарије послове РЈ Чистоћа, која послује у склопу ЈКП Зеленило и гробља Смедерево. Ради ефикаснијег пружања ових услуга делатност се обавља у три смене свакодневно.

Image is not available

У Смедереву и даље велики број грађана за грејање кућа и станова користи чврста горива. Због тога што многи од њих не воде рачуна о безбедном одлагању пепела и жара, бацајући га у контејнере који не служе тој намени, стварајући при томе потенцијалну опасност од избијања пожара, ових дана у граду су постављене специјалне посуде за пепео. У питању су посебно конструисане мале посуде у које грађани треба да бацају пепео и жар, који се на тај начин не мешају са осталим отпадом и које су за сада постављене на две локације у граду – у насељу Сењак и насељу Папазовац.

Image is not available

Надлежни се надају да ће овај вид одлагања имати ефекта и да ће призора упаљених контејнера бити све мање. Комунални радници су врло често у зимском периоду наилазили на упаљене контејнере у којима су се жар и пепео мешали са осталим отпадом. Након што се ти пожари угасе контејнери су по правилу или потпуно изгорели или трајно оштећени и неупотребљиви. Поред материјалне штете, постоји и велика опасност да се пламен рашири на околно растиње или аутомобиле, али и да угрози безбедност пролазника. Апелујемо на суграђане да жар и пепео не бацају у контејнере за смеће, већ у специјално обезбеђен простор и направљене посуде са посебном наменом.

Image is not available

ЈКП Зеленило и гробља Смедерево је претходних дана извршило реконструкцију дотрајалог степеништа на Старом гробљу. Степенице су биле у доста лошем стању, тако да је реконструкција урађена искључиво због безбедности и сигурности наших грађана, који посећују Старо гробље. У наредном периоду је у плану тотална обнова степеништа и ограде на Старом гробљу, по планираном Пројекту.

Image is not available

Ових дана је одрађено насипање шодером и ризлом свих стаза на Новом гробљу, које нису асфалтиране, а у циљу побољшања услова у јесењем и зимском периоду, а поготово због Задушница које су биле претходног викенда. Нашем предузећу је поверен огроман посао, укључујући велики број делатности. Унапређење и повећавање обима посла и квалитет је уједно оговоран и тежак задатак, које ЈКП Зеленило и гробља Смедерево настоји да успешно решава.

Arrow
Arrow
Slider

Израда ограде на новом гробљу

Na Novom groblju u Smederevu, u završnoj fazi je izrada ograde, dugačke 80m, koja je napravljena od betonskih

Металне оградице у Улици војводе Мишића

У Улици војводе Мишића, претходних дана, ЈКП Зеленило и гробља Смедерево је поставило металне оградице, у циљу заштите

Замена дрворедних садница у Улици деспота Ђурђа

 Радници ЈКП Зеленило и гробља Смедерево данас су завршили садњу дрворедних садница, укупно 5 стабала,

Орезивање у дунав парку

Зеленило се увек труди да продужи живот стабла, тамо где се проблем може решити интервенцијама на крошњи и

 

Под именом које ће заувек носити Смедерево је први пут поменуто у повељи византијског цара Василија II из 1019 године, у делу који говори о Браничевској епархији. Следећи писани помен Cмедерева налази се у повељи кнеза Лазара из 1381. године, у којој се спомиње манастир Раваница и села и имања које поклања „у Смедереву људини Богосаву с опћином и с баштином“ а нешто касније 1408 и 1410 године у документима Дубровачког архива. Све до XV века Смедерево је било незнатно место све док га деспот Ђурађ Бранковић није одабрао за престоницу Српске државе где је у том тренутку, на најбољем геостратешком месту у Деспотовини-на ушћу Језаве у Дунав за само две године (1428-1430) саградио Мали град, у коме се налазио двор,који је каналом био одвојен од Великог града дограђеног у наредних 10 година на простору од 10,5 хектара.Каква је била комунална хигијена и опште стање Смедеревске вароши у овој области у средњем веку готово да и нема записа. Томе се , очигледно, није поклањало превише пажње у свим другим мукама које су мориле тадашње становнике Смедерева. Тек у 19. веку можемо да говоримо о зачетку какве – такве бриге за чистоћу и уређење града који у два наврата у својој историји био престоница. Остало је забележено да су постојале посебне службе са различитим задацима везаним за чистоћу града првих деценија 20. века a чистачи улица били су директно везани за општинску управу. Смедеревска општина је 1937. године објавила лицитацију након ње уступила је Милану Јојкићу из Београда,  право да односи смеће са улица. Тај посао је преузео 1938. године и обављао до 1945. године Владимир Ђуричић. Он је имао посебну опрему за ову намену , а чишћење сенкруба обављао је искуључиво ноћу , уз светлост карбидских лампи. За поливање улица у центру града у то време коришћена је цистерна Ватрогасног друштва.

Смедерево је ослобођење  у II светском рату дочекало са 11000 становника и без организованих комуналних служби. Требало је најпре отклонити последице разарања,покренути привреду па ће тек потом доћи на ред и комуналије.

Одлуком Градског народног одбора 14. марта 1947. године формирано је Комунално предузеће , које је, у складу са тадашњим друштвеним приликама, добило име  „Ударник“ у њему је било запослено 28 радника и они су, како је дефинисанo у циљевима и задацима у овој Одлуци, обављали послове дистрибуције ел.енергије одржавање пијаце и градске ваге, чишћење улица и димничарске услуге, организовање изношења фекалија и стрводерску делатност.

Године 1949. мења се назив Предузећа у „Пролетер“ . У наредне две године озелењене су готово све празне површине, у околини града никли су шумски појасеви а централне градске улице добиле дрвореде.Ускоро је уследила нова реорганизација Градског комуналног предузећа. Народни одбор Градске општине у Смедереву 30.јуна 1952. године доноси решење по коме Градско комунално предузеће „Пролетер“ преводи у установу са самосталним финансирањем, чију ће разлику у финансијском пословању попуњавати Народни одбор из општинског буџета. Уз ову ишла је и промена имена : нови назив установе био је – Градска Комунална установа  „Чистоћа“. 9. јуна 1953. године на основу новог решења Народног одбора изоставља се реч „Чистоћа“ и сада је то само  Градска комунална установа Смедерево. И тако је било наредних 8. година. Скупштина општине Смедерево 27. новембра 1961. године одлучује да установа треба да добије статус привредне организације и одлука се реализује првог дана 1962. године када и званично почиње да ради Комунално предузеће. Нова реорганизација дошла је 1.јануара 1974. године.  Тада је настала Комунална радна организација  „Стандард“ . Скупштина општине Смедерево на седници Већа удруженог рада Већа месних заједница 30. марта 1990. године донело је одлуку о престанку рада Јавног комуналног предузећа „Стандард“ у Смедереву. На истој седници основано је Јавно комунално предузеће  „Комуналац“ у Смедереву а за званични почетак рада фирме под овим именом узима се 1. мај 1990. године. 1.  новембра 2011. године долази до поделе ЈКП „Комуналац“, при чему су формирана четири јавна комунална предузећа: ЈКП Чистоћа Смедерево, ЈКП Зеленило и гробља Смедерево, ЈКП Паркинг сервис Смедерево и ЈКП Пијаце Смедерево, који настављају  самостално да обављају своје делатности, све до септембра 2016. године. Дана 9.септембра 2016. године, усвојена је статусна промена припајања при чему су се ЈКП „Чистоћа Смедерево“ и ЈКП „Пијаце Смедерево“ припојили ЈКП „Зеленило и гробља Смедерево“ и сада послују као једно предузеће. Ова интеграција није само пуко спајање три предузећа, већ и њихово функционално повезивање, како би се убудуће постигли што бољи резултати у комуналној делатности.

Органе предузећа чини:

• НАДЗОРНИ ОДБОР

• ДИРЕКТОР

Предузеће је организовано као јединствено и као такво наступа у правном промету. Управљање предузећем се заснива на доношењу одлука о опстанку, расту и развоју предузећа у циљу прилагођавања условима на тржишту. Руководеће функције врше људи које карактерише флексибилност, демократичност и предузетничка оријентисаност.

 

 Улична расвета

 Пријава кварова

udomljavanje3

 Пси за удомљавање

 Корисни линкови