8.МАРТ

Штампа

 

82017

 


У СУСРЕТУ ДАНА ЖЕНА

Штампа

Поводом 8. марта "Зеленило" ће имати свој продајни штанд на Тргу Републике (иза Цркве Св. Ђорђа).

У понуди ће бити собно цвеће и цветно декоративно цвеће (примуле и цикламе), по изузетно приступачним ценама.

ПРОДАЈА ЋЕ ТРАЈАТИ 6.,7., И 8. МАРТА ОД 10 ЧАСОВА.

Ваше Зеленило

8.mart.2017
 
 

  

Новогодишњи поклони за православну Нову годину за децу из Установе „Сунце“

Штампа

ЈКП Зеленило и гробља Смедерево је данас уручило новогодишње пакетиће деци из Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју "Сунце" у Смедереву.Пакетићи су подељени након  срдачне приредбе, коју су извели корисници Установе заједно са својим васпитачима.

 

 


ЧИШЋЕЊЕ СНЕГА

Штампа

Радници Зеленила интензивно чисте улице, локалне путеве, парковске стазе, пролазе, степеништа, станичне платое, тротоаре и степеништа у парковским и у блоковским и стамбеним насељима, како би се олакшала возна и пешачка комуникација грађана. Претходна два дана , на чишћењу снега су ангажовани сви расположиви радници Зеленила са  неопходном крупном механизацијом и са  машинама ситне механизације. Упркос броју ангажованих радника и механизације, ефекти чишћења мање су видљиви јер снег непрекидно падао на тек очишћене површине. И поред тога, радници „Зеленила“ наставиће са уклањањем снега и посипањем соли и емулзије , како би се живот у граду несметано одвијао.Радници Зеленилaће бити ангажовани на чишћењу снега, леда и посипању соли, док год за то буде било потребе, како би нашим суграђанима обезбедили безбедно и неометано кретање кроз град.

 


ЗИМСКА СЛУЖБА - ОБАВЕШТЕЊЕ

Штампа

Обавештавају се грађани Смедерева да и ове године ЈКП Зеленило и гробља Смедерево поклања грађанима по 5 кг соли за посипање сопствених дворишта и прилаза, који могу преузети сваког дана у Улици Милоша Великог, испод Надвожњака(у просторијама Паркинг сервиса) и јавним комуналним предузећима, установама и школама по 25 кг калцијум хлорида и соли, који могу преузети у Шалиначкој улици бб или се информисати путем телефона 026/647-360. 

 


СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ

Штампа

 

Cestitka1

 


ПРОДАЈА ЈЕЛКИ

Штампа

ЈКП „Зеленило и гробља Смедерево“ за новогодишње празнике продаје јелке на тезги на Тргу Републике (иза цркве Св.Ђорђа), сваког дана у периоду од 10 до 18 часова.

Цена јелки са бусеном је 1000 динара, а јелке у саксији су 1400 динара.

Из Зеленила апелују на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавању сече младих стабала четинара.

После празника суграђани јелку могу да посаде у својим двориштима, али морају да имају на уму да ће она у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба да одаберу место за садњу.

За оне суграђане који желе додатно да украсе свој дом или немају довољно простора за јелку, „Зеленило“ је припремило посебне стоне новогодишње аранжмане, чија је цена 250 динара.

 

 


 

ЗЕЛЕНИЛО СПРЕМНО ДОЧЕКАЛО ЗИМУ

Штампа

 

zima 2016Због поледице и клизавих коловоза, који су наступили током протеклог викенда, екипа зимске службе ЈКП Зеленило и гробља Смедерево је одмах почела са третирањем путева и тротоара по утврђеним приоритетима.

Са интервенцијама се кренуло током протеклог викенда, на улицама I приоритета, а то су саобраћајнице којима се креће јавни градски превоз:

Надвожњак Шалиначка, Ђуре Стругара, Носилаца Албанске Споменице, 17. Октобар, 16. Октобар, Црвене Армије до Економске школе, Војводе Путника, Железничка, Димитрија Давидовића, Ђуре Даничића, Вучачка (од Ђуре Даничића до Револуције), Партизанска (од 16. Октобра до Пролетерске), Стеријина, Стевана Сремца, Доситеја Обрадовића, Јосипа Панчића (од Д. Обрадовића до 4. јула), 4. Јула, Чапајева, Јована Крајишника, Моме Арделића, Војводе Степе, Коларска до Новог гробља, Пролетерска, Лукијана Мушицког, Ослобођења, Улица Слободе (Моше Пијаде), Дине Манчића, Милоша Великог, Бранка Радичевића, Радосава Мирковића, Кнез Михајлова, Петријевски поток (од М.Арделића до Л. Мушицког), Србина, Горичка до Радничке, Народног Фронта, Мајке Југовића, Петријевска до Венчачке (бензинске пумпе), Кајмакчаланска, Стефана Доместика, Ирене Зековић (од Стефана Доместика до Стевана Ђуковића), Варшавска, Сретена Поповића (од Варшавске до Трифуна Ђукића), Трифуна Ђукића, Босе Цветић, Данила Киша, Бранке Ђукић (од Данила Киша до Косовске), Дуваниште (од Бранке Ђукић до Улице кестена), Старца Вујадина (до укрштаја са улицом Данила Киша), Орашке чете, Пећке Патријаршије, Балканска (до Орашке чете), Карађорђева, Горанска (од Карађорђеве д бензинске пумпе), Братства и јединства (од Горанске до виле Обреновића), Деспота Ђурђа, Трг 5. Јун, Омладинска, Вука Караџића, Саве Немањића, Старине Новака, саобраћајница испред СУП-а, Карла Маркса.

Што се тиче локалних путева, механизација је два пута обишла и третирала све путеве првог приоритета:

I правац – Удовице

II правац – Петријево- Водањ- Мало Орашје

III правац – Колари- Суводол- Друговац- Бадљевица

IV правац- Ландол

ЈКП  Зеленило и гробља Смедерево, које је надлежно и за одржавање јавних пешачких површина- тргова, тротоара и степеништа, у недељу током дана и у понедељак ујутру третирало је тротоаре I приоритета.

Радници Зеленила раде у три смене, 24 чaса, без прекида. Стање механизације је добро, тако да су четири камиона за чишћење путева и мали камион, авант и три атомизера, са прикључцима као што су посипач соли и леђне прскалице, за чишћење тротоара, спремни за предстојећи период. Обезбеђене су довољне залихе соли и калцијум-хлорида, за предстојећу зиму.

ЈКП Зеленило и гробља Смедерево ће и ове године бесплатно снабдевати грађанство сољу, за посипање сопствених дворишта и прилаза по 5 кг, а јавним комуналним предузећима, установама и школама ће омогућити преузимање по 25 кг калцијум хлорида и соли и да се о томе информишу на број телефона 026/647-360.

 


ИНТЕРНИ КОНКУРС

Штампа

 

pdfnew

 

 Кликните на иконицу за отварање документа - Интерни конкурс

 

 


МЕЂУНАРОДНО ЕКОЛОШКИ ПРОЈЕКАТ "ПАРЛАМЕНТ РИБА"

Штампа

Међународни еколошки пројекат „Парламент риба", који се бави заштитом животне средине и чији је циљ спречавање загађења река и мора, реализован је у нашем граду. Град Смедерево је, како с поносом треба истакнути, једини град у Србији у којем се спроводи овај познати интернационални позоришни еколошки пројекат, финансиран од стране Савезне фондације за животну средину у Немачкој (Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU/ German Federal Environmental Foundation), под покровитељством немачког Савезног министарства за образовање и науку и министарке за образовање и истраживање Јохане Ванк.

Првог дана, смедеревски ученици започели су пројекат интерактивном уводном радионицом. Госте из Немачке је у име локалне самоуправе поздравила Светлана Михајловић, чланица Градског већа, као и директорка школе Драгица Голубовић, пожелевши њима, деци и учитељима успешан тродневни рад и стицање многих нових знања. У првом делу ученицима је презентацију о опасностима загађења околине и заштити животне средине одржала Славица Радивојевић, руководилац групе за инспекцију за заштиту животне средине ГУ Смедерево. Након тога Снежана Станојевић, референт за заштиту животне средине, упознала је ближе присутне са радом Јавног комуналног предузећа Зеленило и гробља Смедерево, говорећи им о сакупљању комуналног отпада у нашем граду, селекцији сировина и важности превентивног деловања у овој области. Након дивног интерактивног дружења у школи, ученици ОШ „Др Јован Цвијић" су на простору Дунавског кеја сакупљали отпад од којег су наредног дана правили експонате, показујући при томе сву своју креативност и инвентивност. Ученички експонати су приказани у оквиру изложбе „Човек - отпад - море" која јеотворена у Центру за културу Смедерево од 18. новембра до краја месеца.

Циљ ових радионица јесте да се деца региона, која су укључена у пројекат упознају са тематиком, прихвате нове садржаје и створе сопствени позитивни, емотивни приступ тематици. Кроз игру деца ће научити да се телом и гласом изражавају сценски, сликовито, плесно и музикално, да усвоје нова знања о загађењу воде и да развију продубљену свест о загађености вода, како би и сами осетили потребу да се понашају у складу са захтевима очувања природне средине.

Након радионица и изложбе међународни еколошки пројекат у Смедереву завршава се 25. новембра, када ће бити организована поворка градом и позоришна представа „Парламент риба".

Партнери пројекта у Граду Смедереву су: локална самоуправа, ОШ Др Јован Цвијић Смедерево, ЈКП Зеленило и гробља Смедерево, Центар за културу Смедерево и позориште „ПАТОС".

 


ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА ЦВЕЋА

Штампа

ЈКП „Зеленило и гробља Смедерево“ организује продајну изложбу цвећа, на којој се може видети и купити разноврсно украсно собно и баштенско растиње.

Изложба цвећа почиње 1. новембра и биће постављена у фоајеу биоскопске сале смедеревског Центра за културу.
Посетиоци и потенцијални купци, љубитељи цвећа, сигурно ће пронаћи нешто за уређење свог врта, терасе, куће или пословног простора.
Изложба ће бити отворена сваког радног дана и суботом од 10 до 18 часова.

flajer 2016


 

Обновљено дечије игралиште испред Основне школе "Димитрије Давидовић"

Штампа

ЈКП "Зеленило и гробља Смедерево" константно ради на уређењу паркова и зелених површина.

Претходних дана, комплетно је обновљено дечије игралиште испред Основне школе "Димитрије Давидовић", које су репарирали радници Зеленила, у оквиру своје столарско - браварске радионице, које ово предузеће поседује.

Радници ЈКП "Зеленило и гробља Смедерево" су заменили иструлеле и оштећене даске на 6 постојећих клупа, а затим су исте и офарбане. Седам обновљених ђубријера и две офарбане жардињере, засађене љубичасто - жутим виолама, допринеле су лепшем и новијем изгледу овог парка. Дечије игралиште, састављено од клацкалица, тобогана и вишенаменске пењалице, цело је репарирано и офарбано. У школском дворишту ОШ "Димитрије Давидовић" постављени су нови кош и обруч и офарбана је постојећа конструкција, а наше предузеће ће се трудити да санира што више поломљених и истрајалих игралишта на територији града Смедерева. Формиран је травњак поставком травног бусена. Површина новопостављеног травњака је око 500 м2, што је са подизањем крошње стабала и обликовањем жбуња, употпунило слику овог парка.

Ово је још једна у низу уређених зелених површина, коју ће током лепих јесењих дана најмлађи и они мало старији суграђани сигурно радо и са уживањем користити за игру, рекреацију и опуштање.

Током летњих месеци, наше предузеће је, са мобилним тимом, у оквиру акције "Јасно је - и село и град" посетило више сеоских општина, где је у кратком року реновирало, допунило и уредило дечија игралишта у селима Добри До, Мало Орашје, Михајловац, Сеоне, Суводол, Врбовац, Бадљевица.

Дечија игралишта, као резултат одржавања ЈКП "Зеленило и гробља", биће безбеднија и функционалнија за коришћење, побољшана визуелно и естетски, што ће допринети побољшању квалитету простора за игру деце.

 


ЈКП „Зеленило и гробља Смедерево“ издаје следеће саопштење:

Штампа

Дана 24.10.2016 поново су на улицама града Смедерева доспели леци, где је злоупотребљен логотип предузећа и где су изнете лажне информације.

Наглашавамо да наше предузеће ЈКП Зеленило и гробља Смедерево" и запослени у њему немају никакве везе са поменутим лецима и да смо случај пријавили Полицијској управи Смедерево.

Апелујемо суграђанима да се о раду нашег предузећа могу информисати путем званичног саопштења, нашег официјалног сајта или доласком у само предузеће.

New Doc 15 1    New Doc 15 2

 


У Чистоћи се искључиво води радна политика..

Штампа

 

pd1

 РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> ПЕТАР ДИСИЋ, ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА ЈКП ЧИСТОЋА

Више нема одлагања. Од септембра три смедеревска јавна комунална предузећа – Чистоћа, Зеленило и гробља и Пијаце, пословаће под једном капом. Под којим именом, још увек је  непознаница, као и многи други детаљи који прате сложени процес интеграције „три у једно“. Онa са собом повлачи и одређене недоумице, па и дозу страха код  појединих учесника  процеса уједињавања. Сви се, међутим, слажу  у једном, а то је да ова интеграција не значи само пуко спајање три предузећа, већ и њихово функционално повезивање, како би се  убудуће постигли што бољи резултати у комуналној делатности.

 Сви се, такође, слажу да су садашњи проблеми у два од три поменута предузећа последица прекомерног запошљавања нових радника, лагодност код менаџмента, али и општа  ситуација и ненаплатива потраживања. Рационализација је зато била неизбежна. Сигурно је исто тако да ће спајањем три у једно предузеће доћи до смањивања броја запослених, али и  броја директора, а захтеваће се и већа одговорност менаџмента.

 Слично размишља и Петар Дисић, заменик директора ЈКП Чистоћа. Он не крије свој оптимизам и не сумња у оправданост спајања Чистоће, Зеленила и гробља и Пијаца, али  истовремено отворено изражава и одређену дозу опреза, па и страха. Због чега?!

 – Мора да се зна право стање, да не би сутра дошло до неке забуне услед евентуалног лошег резултата у том новом предузећу. Мора, такође, да се зна да у овом случају неће два  предузећа да издржавају једно, већ ће једно – ЈКП Чистоћа, да одржава два – ЈКП Зеленило и гробља и ЈКП Пијаце. И у једном и у другом од та два предузећа има, наиме, још много    неразјашњених ситуација. Не спорим да су Пијаце у горем стању од Зеленила и гробља, али тек када почнемо да функционишемо као једно предузеће видеће се стварно стање. У овом  тренутку једино што је реално јесте позитивно пословање ЈКП Чистоћа. Једино оно може само себе да издржава, обнавља средства рада, пружи грађанима квалитетну услугу, и треба да  служи за пример, не само предузећима у процесу спајања са нама, него свим јавним предузећима у граду – категоричан је Петар Дисић.

 По његовим речима, делатности којом се баве Чистоћа и Зеленило и гробља слична су и преплићу се, па ће спајање донети много тога позитивног у самом раду. Пијаце су, по мишљењу  Дисића, лако решиве, јер је град у њих већ уложио велика средства. Урађена је нова Робна пијаца на Царини и покривена централна градска Зелена пијаца. Има ту, наравно, још неискоришћених могућности, као што је дужи рад пијаца, и низ других ствари које могу да допринесу што бољем функционисању новог предузећа. Сем тога, додаје Дисић, много ће се спајањем добити и на пољу рационализације, јер Град добија једно предузеће са много мањом администрацијом у односу на гломазну какву имамо данас, па ће тако, примерице, уместо три убудуће постојати само један директор и надзорни одбор.

-Апсолутно подржавам интеграцију три предузећа, али опет истичем своју бојазан, која је, сматрам, оправдана, јер је још увек много тога нејасно, првенствено са којим то „миразом“ ова два предузећа улазе у „брачну заједницу“ са Чистоћом. Подаци до којих смо до сада дошли нису ни мало оптимистични, а улазимо у последњи овогодишњи квартал, тако да стварно не знам шта ће нас све сачекати негде пред крај године и код израде завршног рачуна. Због тога, сагледавајући целу ову ситуацију, највећи проблем је тај финансијски моменат и то ће бити наш највећи проблем – додаје Дисић.

Петар Дисић истиче, такође, да се у Чистоћи зна ко шта ради и да би по том принципу требало да функционише и ново предузеће. Па, како каже, ко може да се прилагоди томе радиће, а ко се не прилагоди добиће „захвалницу“ на досадашњој сарадњи.

-У Чистоћи радници сами знају да одвоје рад од нерада, а што се тиче радника Зеленила и гробља и Пијаца, све ће да се доведе у неки ред, мораће само сви да раде. Желим да кажем и то да немам намеру да кажњавам Чистоћу због нерада или неспособности појединаца у остала два предузећа. Ми смо својевремено због тога већ сносили санкције и мукотрпно радили да би дошли у позицију да више не морамо да размишљамо о томе да ли ћемо из сопствених извора моћи да пустимо плату на време, набавимо резервне делове или обновимо свој возни парк.

Велики је залогај, по мишљењу Дисића, биће и проширење делатности сва три предузећа. Од услуга изношења и депоновања смећа из сеоских месних заједница, до преузимања бриге  о сеоским гробљима и пијацама.

-Ново предузеће биће оптерећено и новим обавезама, које ћемо парцијално да извршавамо док се ново предузеће не уведе у систем рада, како би што мање трпели корисници наших услуга у граду и приградским насељима. Нећемо моћи све одједном, јер немамо „чаробни штапић“, а мораће и сеоске месне заједнице да се мало укључе, рецимо, око набавке контејнера и решавања проблема наплате наших услуга. Очекујемо и апсолутну подршку локалне самоуправе. Без те подршке, могу отворено да кажем, не бисмо ни могли да уђемо у процес спајања три предузећа у једно огромно, са близу 400 радника, нити да очекујемо успех у том послу. Али, шта значи подршка локалне самоуправе!?  Сигурно не значи да она ради наше послове, јер то су покушала да раде многа јавна предузећа и њихов менаџмент и нису добро прошли – каже Петар Дисић.

Он, такође, подсећа  да би појединци требало да се „ману ћорава посла“ и престану више да се баве политичарењем и политиканством у својим јавним предузећима. У Чистоћи се, додаје Дисић,  води политика, али искључиво радна политика.

-И у новом предузећу гледаће се искључиво рад и радник, а не да ли је неко припадник ове или оне политичке опције. Свако ко вредно и поштено ради неће трпети последице. Поред смањења финансијских трошкова, добра ствар код овог спајања је и то што ће се на једном месту концентрисати сви проблеми хигијене града. Неће се више кривица пребацивати с једног на другог, на једном месту решаваће се сви проблеми. Све ово говорим само у жељи да ново предузеће достигне ниво Чистоће у сваком погледу. До тада нас чека много рада, а биће потребно и да се сујете људи из свих предузећа гурну мало у страну. Ја сам, иначе, оптимиста у животу. Зато се искрено надам да ћемо успети да решимо све проблеме у наредном периоду, да ће новоформирано предузеће функционисати попут ЈКП Чистоћа, а да ће Смедерево добити квалитетније комуналне услуге, са мање трошкова и више ефикасности – закључио је Петар Дисић,  заменик директора ЈКП Чистоћа.

 


 

Чистоћа ће увек првенствено радити у интересу града и грађана Смедерева..

Штампа

 

pd2

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> ПЕТАР ДИСИЋ, ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА ЈКП ЧИСТОЋА

Јавно комунално предузеће Чистоћа једино је међу смедеревским јавним предузећима платило порез на добит ове године, што значи да је пословало позитивно и остварило одређену добит. Ова информација, коју је у прошлом броју Наших новина изнела градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, био је повод да посетимо ЈКП Чистоћа и поразговарамо са Петром Дисићем, замеником директора тог предузећа.

Добар економиста увек може да од негативног направи позитивно предузеће. Али, само на папиру. ЈКП Чистоћа очигледно нема потребе, нити жеље да тако нешто ради!?

– Ми смо стварно позитивно предузеће. По завршном рачуну за 2015. годину, на основу извештаја независног ревизора, Чистоћа је остварила позитиван финансијски резултат од 5,9 милиона динара, а у првом полугодишту ове године, мада су многи то примили са одређеном резервом, остварила је добит од око 16,5 милиона динара. Чистоћа је једино смедеревско јавно комунално предузеће које плаћа порез на добит, а то је, пре свега, плод упорног вишегодишњег рада на елиминацији свих непотребних трошкова, али и позитивног односа сваког запосленог према предузећу. Код нас важи правило да сваки запослени мора на свом радном месту да размишља о предузећу као да је оно његова приватна фирма и да за њу мора да се бори, а онда је и успех загарантован.

Дакле, рецепт за успех је искључиво у раду и домаћинском понашању, уз велике уштеде. Где се све штедело?

-Уштедели смо много на гориву, а захваљујући примени џи-пи-ес система, односно праћењу наших возила. У почетку је због увођења овог система било мало отпора и код самих радника, међутим, за непуних месец исплатили смо тај систем и остварили огромне уштеде горива. Тај систем и сада успешно функционише и у сваком тренутку можемо да знамо где се налази свако наше возило, којом брзином се креће, па чак и како се понаша у саобраћају. Сем тога веома смо ригорозни и гледамо на сваки детаљ приликом расписивања јавних набавки, јер у том делу пословања одлази највише пара. Осим о поштовању закона, у том сегменту рада искључиво водимо рачуна да свака набавка буде у интересу предузећа. Поштујемо, такође, све рокове за измирење новчаних обавеза у оквиру РИНО система, а самим тим диктирамо и услове испоруке према нама. Код нас је рок испоруке резервних делова 24 сата од тренутка наручивања, јер наш камион ако стоји у квару неколико дана, као што се ранијих година дешавало, дневно губимо 50-ак и више хиљада динара. Нормално за добављаче су предвиђени и пенали, уколико нам не испоруче робу на време. Штедело се и кроз процес рационализације броја запослених. Морали смо неким нашим колегама да се захвалимо на сарадњи, отпустили смо осам радника, а било је и природног одлива због одласка једног броја запослених у пензију. Није било повећања плата, оне су на нивоу од пре две или три године, не рачунајући законско смањење од 10 одсто. Пратимо савремене трендове, не базирамо наше пословање на време од пре две и више деценија. Знамо каква су некада била јавна предузећа и да су била на грбачи или локалне самоуправе или републике. Времена су се у међувремену променила, али у главама наших људи то се још увек тешко мења. Многи још не могу да схвате да предузеће мора само себе да издржава. Само на тај начин се долази до профита и добрих резултата.

ЈКП  Чистоћа није директан корисник буџетских средстава, иако је Град Смедерево ваш оснивач!?

-Ми искључиво живимо од зарађеног динара. Ми нисмо директни корисници буџета, али имамо уговоре са Градом и Дирекцијом за изградњу града и добијамо новац за извршене послове које за њих обављамо. Ми у јавним предузећима и локална самоуправа смо на истом задатку. Ми смо „ћерка“ локалне самоуправе, она је наш оснивач, и ако ту не постоји обострано добра сарадња, трпи и предузеће и локална самоуправа, а самим тим и грађани. Чистоћа има изузетно добру сарадњу са локалном самоуправом и градоначелницом др Јасном Аврамовић, али не бих желео да неко помисли да ми имамо неке бенефите. Не, ми наш посао морамо да радимо и да квалитетно одрађујемо све што се од нас тражи. Ми наплаћујемо само оно што урадимо. Имамо уговоре и са свим приватним фирмама. Али нисмо ишли преко града, као поједина предузећа, него смо директно склапали уговоре и са ПКЦ-ом и другим предузећима која се сада отварају. Мислим да смо подигли значајно и ниво квалитета наших услуга. Све у свему, слободно могу да кажем да је Чистоћа једно уређено предузеће које добро послује и остварује добит, и које само себе може да издржава.

Шта рећи о застарелим потраживањима!? Дуг грађана према ЈКП Чистоћа износи више од 83 милиона динара, а чак 90 одсто су застарела потраживања. Са друге стране, дуг фирми према Чистоћи износи око 48 милиона динара…

-Много радимо и на побољшању наплате старих потраживања, устројили смо и тај сегмент рада… Има, међутим, и дуговања из 2002. и 2003. године, наслеђена још из времена бившег Комуналца. Полако сада смањујемо тај дуг, мада има ту доста и ненаплативог дуга. Оно што је, такође, важно нама је сада наплата константна и на високом нивоу. Доста људи склапа са нама и уговоре о репрограму дуга, што смо у обавези да понудимо нашим грађанима.  Шири се и делатност предузећа и повећава обим послова. По одлуци о комуналном уређењу града добили смо сада и да радимо са сеоским месним заједницама.

Пре тога, међутим, ваља решити и проблем тзв. „Градског сметлишта“ у Годоминском пољу, а проблем представљају и дивље депоније смећа у сеоским месним заједницама…

-Генерални проблем, не само Смедерева, него свих градова и општина у Србији, представљају дивље депоније смећа. Ми имамо сада проблем са нашим градским сметлиштем, које је на издисају што се тиче капацитета. То је и разлог што не можемо одмах да уведемо наша села у систем редовног изношења смећа, али надамо се да ћемо у наредном периоду, сами, или са неким  кроз јавно партнерство прихватити сеоске месне заједнице, наравно док се не реши проблем градског сметлишта. А да ли ће се тај проблем решавати изградњом трансфер станице или регионалне депоније, са центром за одлагање, селекцију и рециклирање комуналног отпада – видећемо…

Како даље? Поново је актуелно и спајање три предузећа – Чистоће, Зеленила и гробља и Пијаца. 

– Ми из јавних предузећа сваког понедељка имамо редовне састанке са градоначелницом. То су врло оперативни састанци и састанци на којима се доносе важне одлуке  и решавају разни проблеми. Донета је тако и одлука да би од 1. септембра требало да почнемо да радимо као једно предузеће. У свему томе врло лоше је то што треба да радимо као једно предузеће, а остала два долазила су раније са причом или да су позитивна или да ће временом то постати. Међутим, ништа од тога није било тачно. Испоставило се да је само Чистоћа заиста позитивна и да је сада доведена у једну „мат“ позицију,  у којој би требало да „покрије“ остала два предузећа. Пијаце имају дуг од неких 40 милиона, колико је нама познато, а Зеленило и гробља су књиговодствено позитивни, што је сасвим другачије у стварности.  Све у свему, имаћемо доста проблема у функционисању као једно јавно предузеће. Биће и вишкова запослених, некима ћемо морати да се захвалимо на сарадњи, уз припадајуће отпремнине.  Притом производни радници не би требало да брину, већ првенствено менаџмент који није успео да сачува своја предузећа. Међу њима неки су нам се смејали док смо ми у Чистоћи радили. А на крају, када се све сабере, резултат говори сам за себе.

Од спајања три јавна предузећа умногоме, претпостављамо, зависе и циљеви ЈКП Чистоћа до краја године!?

-У доста смерова смо кренули, наравно, у договору и сарадњи са локалном самоуправом. Од преузимања сеоских месних заједница и изградње регионалне депоније са центром за сакупљање, селекцију и рециклирање отпада. У плану  је и обнављање механизације, односно куповина једног камиона за одношење смећа и једног камиона цистерне. То нам је у плану, али све ће опет зависити од тога да ли се улази у процес спајања три предузећа у једно велико. Уколико до тога дође врло тешко ћемо у том првом периоду моћи да нешто купимо, јер ћемо морати прво да се изборимо са сложеним проблемима остала два предузећа. А само смо мало „загребали“ по њиховој површини…

Како коментаришете изјаву градоначелнице др Јасне Аврамовић да се у појединим јавним предузећима врши опструкција рада локалне самоуправе? 

-Желим да кажем да ми у Чистоћи никада нисмо вршили опструкцију рада локалне самоуправе. Има их, не кажем да нема таквих, али то није ЈКП Чистоћа. За мене је сваки нерад опструкција и не бих желео да нас стављају у исти кош са њима, јер нисмо то били ни када је тим предузећима било добро. Чистоћа ће увек радити првенствено у интересу града и грађана Смедерева. Ако има назнака да неко тако не ради, нема ту много математике. Треба мењати менаџмент. Ја, иначе, не волим да много причам. Навикао сам да све што треба да се ради да се уради на врло једноставан и надасве ефикасан начин. И нема ту много филозофије. Мора да се зна ко шта ради…

 


Улагањима и адекватним санкцијама за починиоце заштитити животну средину..

Штампа

 

pd3

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> ПЕТАР ДИСИЋ, ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА ЈКП ЧИСТОЋА

Један од највећих комуналних проблема који имају села, не само на подручју града Смедерева, јесу дивље депоније смећа. Нема ваљда села које нема бар једну дивљу депонију, а обично их има неколико. Разлози томе су вишеструки, а највећи лежи у чињеници да се смедеревска села до сада нису налазила у систему редовног изношења смећа. Међутим,у ЈКП Чистоћа и локалној самоуправи покренули су решавање тог проблема, тако да ће ускоро и сеоске месне заједнице бити обухваћене системом организованог прикупљања, изношења и одлагања комуналног отпада.

На тај начин, како каже Петар Дисић, заменик директора ЈКП Чистоћа, смањиће се број дивљих депонија, што ће много утицати на квалитет животне средине у нашим селима, а сваки даљи вид несавесног понашања грађана, односно, несавесног одлагања комуналног отпада, биће санкционисан у складу са законом и градским одлукама.

-Ми можемо да кренемо са уклањањем сеоских депонија комуналног отпада тек када укључимо села у систем редовног изношења смећа. Претходно морамо да решимо проблем са нашим Градским сметлиштем, јер ће ускоро бити потпуно испуњени његови ресурси, а процењујемо да овде можемо да одлажемо отпад негде до марта следеће године. То је максимум – додаје Дисић.

По његовим речима, пре самог затварања, а потом и рекултивације Градског сметлишта биће потребан још један крупан корак, а то је изградња Трансфер станице са Центром за селекцију отпада, који је у плану да се гради на локацији Сегда- Јелен До. На тај начин биће испуњен основни технички предуслов за организовано одношење и одлагање отпада и са сеоског подручја.

-Крајем недеље машине би на овој локацији требало да крену у рашчишћавање терена и изградњу прилазних путева, а потом ће следити расписивање јавне набавке за изградњу Трансфер станице. Иначе, у сваком селу постоји најмање једно сметлиште које би могли брзо да уклонимо. То, међутим, нећемо да радимо, јер уколико би тако нешто учинили пре него села уведемо у систем редовног изношења смећа и почнемо да га износимо, убрзо би се на истом или неком другом месту појавиле нове депоније. Ових дана расписаћемо и тендер за куповину великог камиона, којим ће се износити смеће из свих сеоских месних заједница, највероватније једном недељно. Планира се и о набавка нових контејнера. У свим селима око домова културе, школа и вртића већ постоје контејнери за смеће, које редовно празнимо. Међутим, мораће месне заједнице да у договору са грађанима обезбеде још један број контејнера. Исто ће учинити и ЈКП Чистоћа, и на тај начин требало би да буде решен проблем са контејнерима у нашим селима. Иначе, наше екипе већ су обишле готово сва села и спровеле анкету међу грађанима како би имали представу о томе колико су заинтересовани за редовно изношење смећа. Резултати су више него задовољавајући, тако да нам сада предстоји склапање уговора, а када за то дође време и увођење нових корисника у систем редовног изношења смећа. Када све то завршимо кренућемо са трајном санацијом депонија и рекултивацијом тих површина у сеоским месним заједницама – каже за Наше новине Петар Дисић.

Са уласком села у систем редовног изношења смећа биће повећан и број корисника услуга ЈКП Чистоћа. Цена изношења смећа биће идентична оној која се примењује у градским и приградским месним заједницама.

-Процењује се да ћемо у селима опслуживати око 15 хиљада нових корисника услуга, док их у градским и приградским месним заједницама има око 20 хиљада. Што се тиче цена изношења смећа, ми морамо да се држимо нашег ценовника, а месечни рачун за двособни стан износи неких 250-260 динара. Ми смо кориговали цене у јануару, за 10 одсто, што је заиста мало увећање рачуна, и мислим да нећемо скоро ићи на неке нове корекције. Нама, међутим, на укупну своту новца и најмање повећање значи доста, јер сваки динар који добијемо гледамо да уложимо у дотрајалу механизацију. Имамо ФАП-ове камионе који су већ на издисају и велике проблеме око набавке резервних делова, тако да је обнова возног парка наша свакодневна тема. Нисмо дизали плате, већ улажемо у средства рада, да би боље пословали, боље радили и пружали боље услуге грађанима. У ранијем периоду имали смо огромна заостала дуговања грађана, што је, такође, оптерећивало и још оптерећује укупно пословање предузећа. Сада и у тај део пословања уводимо ред. Гледамо да грађанима изађемо у сусрет, али и да побољшамо наплату, пошто искључиво из сопствених извора обнављамо возни парк, набављамо контејнере и рециклажна острва. Наплата је отприлике на нивоу од 80 одсто од укупног броја рачуна, али, кажем, проблем су нам та застарела дуговања – истиче Дисић.

cisarhiva

Са повећањем броја корисника услуга у ЈКП Чистоћа повећаће се и обим посла, што ће условити и потребу за новим радницима, али и прерасподелу посла унутар предузећа.

-Често понављам како имамо мањак радника, а вишак запослених. Као и сва друга јавна комунална предузећа урадићемо сада нову систематизацију радних места, а пошто је нама изношење смећа, чишћење и прање улица основна производна делатност и основни извор прихода, неким радницима биће понуђен прелазак у директну производњу. Уколико то не буду хтели, мораћемо да им се захвалимо на сарадњи, уз отпремнине и све друго што им припада по закону. ЈКП Чистоћа има око 200 радника који одржавају чистоћу града који има више од 100 хиљада становника. То је врло тешко, али успевамо некако да се изборимо, с тим да морамо да предузмемо још неке мере, како би се знало шта се сме, а шта не у предузећу. Радници су нам потребни, али, опет кажем, имамо мањак радника, а вишак запослених. Пошто сада, такође, радимо измене програма рада и пословања, у плану је набавка нових возила, а међу њима и једне цистерне за прање улица. Увидели смо, наиме, да постојеће две цистерне, једна велика и једна мала, не задовољавају потребе града. И што је најважније, свако наше улагање мора да буде економски исплативо, а све што смо до сада инвестирали врло брзо нам се вратило. Мислим да смо у протеклом периоду у много наврата показали и доказали да се у Чистоћи ради домаћински – каже Петар Дисић.

Он се, на крају, осврнуо и на постојање дивљих депонија смећа у градским и приградским срединама. На појединим депонијама, тамо где је, како каже, најкритичније, а које радници Чистоће свакодневно уклањају, јер се у рекордном времену поново јављају, Градска управа поставила је видео надзор. У Чистоћи поздрављају одлуку Градске управе о постављању видео надзора како би се спречило даље неконтролисано ширење дивљих депонија, а одговорни за то ругло коначно добили име и презиме.

-Камере изазивају и одређено незадовољство код неких грађана, иако су постављене у деловима града где се редовно износи смеће, а опет се јављају депоније. Имате пример улица 16. и 17. октобра где људи масовно, сваког дана, праве мини дивље депоније. И не само у тим улицама. Водимо константно борбу за депонијама и једним бројем неодговорних грађана који стварају те депоније и праве нам велики посао. Међутим, надам се да ћемо помоћу видео надзора, улагањима али и репресивнијим мерама и мандатним казнама, у сарадњи са комуналном инспекцијом и комуналном полицијом,  на крају добити битку са несавесним грађанима – нагласио је Петар Дисић, заменик директора ЈКП Чистоћа.

 


САОПШТЕЊЕ

Штампа

У циљу заштите наших корисника као и самог предузећа ЈКП Зленило и гробља издајемо следеће саопштење:

НН Лице које је извршило кривично дело злоупотребе логотипа фирме и изношења лажних информација довело је у заблуду грађане Смедерева који су корисници наших услуга.

Како је поменути флајер био повод неодговорних појединаца са срамним текстом који се путем друштвених мрежа шири у јавност и тиме додатно доводи у заблуду грађане, у обавези смо да нагласимо да наше предузеће ЈКП Зеленило и гробља и запослени у њему немају никакве везе са поменутим флајером и да смо случај пријавили органима реда тј. Полицијској управи Смедерево.

Апелујемо на грађане да се о раду нашег предузећа информишу путем званичног саопштења, путем нашег официјелног сајта или доласком у само предузеће.

 


 

ПУШТЕНА У РАД РЕНОВИРАНА ЗЕЛЕНА ПИЈАЦА

Штампа

Пуштена у рад реновирана Зелена пијаца

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић и Драган Гламочић, саветник премијера Владе Републике Србије, отворили су данас реновирану Зелену пијацу у Смедереву, урађену по највишим стандардима, како би задовољили потребе потрошача, произвођача и трговаца.

"Драги моји Смедеревци, пољопривредници, честитам вам. Доживели сте после 50 година једну лепшу, модернију, покривену пијацу. Више вам неће падати киша, имаћете боље услове за рад. Можда се некима чини да је други добио боље место, али решићемо све проблеме у вашу корист временом. Расправљаћемо и о цени закупа тезги, али вам, пре свега, желим добро здравље, добро време да ваша фабрика под небом добро ради, да имате добре производе и да зарађујете, а на задовољство свих Смедереваца који ће да користе ваше производе. Хвала вам што сте имали стрпљења да издржите 15 дана, колико је трајало реновирање ових 1.500 квадрата.", иујавила је градоначелница Смедерева.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић изразила је задовољство што присуствује овим лепим поводом у Смедереву и пренела поздраве премијера Александра Вучића и поруку да је ово тек почетак за унапређење бољег амбијента и бољег живота грађана Смедерева.

"Вама желим успеха у раду, ово је велика ствар, пре свега, у функцији заштите животне средине и вашег здравља и бољег амбијента за пословање", нагласила је државна секретарка.

Саветник премијера Владе Републике Србије, Драган Гламочић, рекао је да је пријатно изненађен оним што је видео у Смедереву.

"Могу да вам кажем да знам шта ово значи, јер сам радио на пијаци четири године, а моја супруга и мајка још увек раде, тако да добро знам шта значи кров над главом. Знам колико ваша градоначелница ради, колико је радила у прошлости и колико ће радити у будућности, убеђен сам у то зарад напретка Смедерева и околине. Хвала вам и желим вам успешан рад", поручио је саветник премијера.

На Зеленој пијаци урађено је 150 нових тезги, асфалтирана је подлога површине 1.500 метара квадратних и читав простор је покривен специјалном фолијом. Такође је извршена комплетна реконструкција мокрих чворова, прилазних степеништа и улазних капија, као и фасада и столарија. Изграђене су две нове чесме са пет точећих места и постојећи киосци су пресвучени самолепивом фолијом.

Вредност изведених радова на реновирању и покривању пијаце износи 40 милиона динара.

 


 

СМЕДЕРЕВСКИ ДАНИ ЦВЕЋА

Штампа

Смедеревски дани цвећа, окупили су ове године, 13.,14., И 15.маја на Тргу Републике рекордан број излагача, укупно 43, из Смедерева и околине, али и из Ниша, Београда, Каргујевца, Свилајнца, Врњачке бање, Петровца на Млави, Аранђеловца, Старе Пазове, Раче, Пожаревца, Смедеревске Паланке…

После стручног оцењивања штандова, проглашени су победници у неколико категорија међу пријављеним излагачима, произвођачима сезонског, баштенског, саксијског, резаног и собног цвећа.

Награде за најбољи квалитет расада, али и за најлепше уређени штанд, према мишљењу жирија, припале су ЈКП Зеленило из Смедерева.

У оквиру манифестације, проглашени су и најбољи у категорији најлепше цветно, односно уређено двориште из Смедерева и околине, које је имала Александра Митровић, док је за најлепше уређени балкон/терасу награђена Станка Стевановић.

 


 

ОТВАРАЊЕ РОБНЕ ПИЈАЦЕ

Штампа

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, у присуству високих страначких функционера, градских званичника и закупаца локала, у суботу су отворили нову Робну пијацу на Царини.

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић је корисницима локала на новој, модерној Робној пијаци, пожелела да добро раде и добро зарађују.

На новој локацији Робне пијаце, постављено је 128 монтажних објеката – типских кућица, површине 6 и 12 квадрата, које је изградило Јавно комунално предузеће Зеленило, а још неколико је у изради.

Монтажни објекти израђени су од металне конструкције и водоотпорних еко плоча, кров је обложен влагоотпорним плочама покривеним теголом са урађеном опшивком од пластифицираног лима.

У свим кућицама је урађена електроинсталација са могућношћу постављања контролног бројила. Сви монтажни објекти имају алуминијумска роло врата.

Цена закупа је иста као и на претходној локацији, за мање кућице износи 7200 динара, а за велике 16800 динара.

Осим на изради монтажних објеката, ЈКП Зеленило је радило и на зидању ограде, изради три клизне капије, клупа и ђубријера, а у радове су била укључена и остала јавна комунална предузећа, као и Дирекција за изградњу.

Свечаност отварања нове Робне пијаце на Царини улепшана је фолклорним програмом Градског културно уметничког друштва Смедерево.